Recenzie ”Lumina din noi” de Michelle Obama
Astăzi am ales să scriu recenzia pentru ”Lumina din noi”, a doua carte a lui Michelle Obama, o lectură care, cred eu, ar trebui să fie obligatorie sau măcar adusă în discuție mai des. Având în vedere că mi-a plăcut enorm autobiografia ei, a părut extrrem de firesc să vreau să o citesc și pe aceasta.
Recenzia despre prima carte, ”Povestea mea”, o găsiti în acest articol, pe care l-am scris acum aproape 4 ani, când mă găseam într-o situație similară celei de acum. Adică, proaspăt întoarsă la birou după concediul de maternitate, regăsindu-mi accesul la contul de Bookster și timpul de citit în mijloacele de transport, pe drumul către serviciu.
”Lumina din noi” este o carte simplă dar puternică, extrem de sincer scrisă, în care Michelle vorbește cu multă forță dar și cu multă modestie despre tot felul de lucruri, de la pandemie, la croșetat, la drepturile femeilor și discriminarea care există pretutindeni în Statele Unite.
În primul rând, Michelle ne îndeamnă pe toți să ne găsim vocea și încrederea pentru a face ca acea lumină din noi, prezentă în fiecare, să fie vizibilă și strălucitoare. Ea dă nenumărate exemple de oameni extraordinari cu care a avut norocul să se întâlnească și să lucreze, de la membrii ai staff-ului său până la…proprii părinți.
La fel ca în prima carte, autoarea îi menționează adesea ca pe cei care au ajutat-o și au încurajat-o mereu să se exprime , să răzbească, să nu se dea niciodată bătută. De la aceștia a învățat valori ca încrederea, respectul și cumpătarea. Deși familia în care a crescut era una modestă, încercată din mai multe aspecte și cu resurse financiare limitate, totuși Michelle s-a simțit mereu văzută și sprijinită iar părinții ei i-au oferit necondiționat ajutorul lor.
Ca adult, ea a înțeles cât de important a fost ceea ce a făcut părinții ei pentru ea și a dorit să acorde și altora această șansă. Folosindu-și propria voce, devenită din ce în ce mai puternică, ea a reușit să acorde această oportunitate, de a fi auziți, persoanelor aflate la început de drum ori care provin din medii defavorizate.
De la a sprijini diverse cauze si comunități, cum ar fi cele ale persoanelor de culoare care trăiesc în cartiere periculoase, la a susține designeri vestimentari aflați la început de drum și până la a avea propria fundație, Fundația Obama, Michelle a dorit să facă o schimbare și să îi facă vizibili pe cei care societatea îi tratează ca pe…invizibili.
Mi-a plăcut modul ei sincer în care recunoaște și acordă credit tuturor persoanelor care i-au fost alături, de la mama ei (care a și locuit la Casa Albă pe parcursul ambelor mandate pentru a o ajuta cu fiicele sale), până la echipe întregi pentru fiecare proiect. Pentru că, așa cum recunoaște și ea, nu poți face totul singur, este imposibil să crezi asta.
Și desigur, ea vorbește din nou deschis despre căsnicie și probleme de cuplu, despre provocările și binecuvântările vieții în doi. M-a amuzat tare felul în care-l descrie pe Barack, ca find dragostea vieții ei, cel mai bun prieten etc și, simultan, cel mai mare perturbator din viața ei. Cred că mii, sute de mii, de femei obișnuite și-ar putea descrie soții în modul acesta.
De asemenea, ca mamă cu două fiice adulte, care sunt deja independente și pe care le vede înflorind pe cont propriu, ea își dorește o lume cu mai multe drepturi pentru ele și pentru toate femeile, inclusiv cele de culoare. M-a emoționat cum descrie la începutul cărții că simțea că nu-și găsește locul nicăieri, ca femeie de culoare înaltă de aproape 1.80 și cum acest sentiment s-a tot perpetuat pe pracursul vieții sale, în diverse situații, și ca tânără avocată dar chiar și ca Primă Doamnă. Cred că toți ne dorim o lume mai incluzivă, în care să nu fim priviți cu neîncredere din cauza unor atribute ca vârsta, genul, culoarea pielii, etnia sau religia.
Una peste alta, recomand această carte, ea este plină cu povești și capitolele se pot citi și pe sărite – pentru că evenimentele nu sunt prezentate cronologic. Mă tentează serios gândul de a o achiziționa și să o am în casă pentru a o răsfoi uneori. Rezonez mult cu înțelepciunea lui Michelle Obama, cu maniera ei puternică de a privi viața și cu modul ei fantastic de a se adapta la fiecare nivel la care aceasta a purtat-o.
Iar acum, la final, știi tu – mulțumesc. Tu ai citit vreuna dintre cărțile lui Michelle Obama până acum?
Sursă foto de copertă: arhiva personală