Dezvoltare personala

5 minciuni pe care ni le spunem în fiecare zi (și care ne dau înapoi)

Voiam de mult să scriu articolul acesta dar, cam ca noi toți, am găsit tot felul de motive să nu mă apuc atunci când mi-a venit prima dată ideea. Mi-am spus că nu am timp, deși am găsit timp pentru o sumedenie de alte activități, evident, mi-am spus că o să fac mâine! și, ce să vezi, mâinele ăla s-a făcut poimâine și tot așa.

Cuvintele au putere, nu e prima dată când o zic și, de cele mai multe ori, nici nu realizăm cât de mare este ea și ce impact are asupra noastră. Discursul nostru interior ne influențează, ne modelează chiar aș îndrăzni să spun, comportamentul, acțiunile sau…inacțiunile.

Nu de puține ori ceea ce ne spunem noi nouă, nu este adevărat însă nu conștientizăm acest lucru. Și chiar dacă nu o facem conștient, adevărul este că minicunile pe care ni le spunem, ne țin pe loc. Sună exagerat?

Nu e. Am făcut o listă cu cele mai comune neadevăruri cu care ne hrănim (în mod nesănătos) mintea. Unele dintre ele sunt extrem de banale și știu sigur că eu mi le-am spus de multe ori. Poate că și tu ai făcut-o iar dacă nu, ei bine, te felicit în mod sincer.

Am ”spart” lista în mai multe bucăți iar azi vom vorbi despre cinci minciuni pe care ni le spunem, poate zilnic și cum le putem contracara. Pentru că da, conștientizarea este primul pas, însă schimbarea, acțiunile concrete – sunt cele care fac diferența cu adevărat.

1.Voi face de mâine

De câte ori nu ți s-a întâmplat să spui asta. De mâine voi mânca mai puțin. Mâine îmi voi face exercițiile. Mă apuc de dietă de mâine. Mă las de fumat de mâine. De luni. De la întâi.

Sunt sigură că ați încercat și voi abordarea asta. A funcționat? Rareori amânarea aduce rezultate pozitive. Nici n-ar avea cum. În schimb, încearcă să faci azi. Bea un pahar în plus de apă acum. Depune-ți CV-ul azi, acum, în seara asta. Fă exercițiile acum, chiar dacă faci mai puține. Procrastinarea nu ajută. Pașii mici, da. O da și încă cum!

Sursă foto: Canva

Pașii mici sunt poate cel mai subestimat tip de progres. Însă sunt extrem de necesari și fac toată diferența. Începe de azi, nu amâna pentru mâine. Fă ceea ce poți azi. Obosit, speriat, mai puțin. Un singur pas. Dacă ai decis să mănânci mai puțin, sări azi peste masa de seară chiar dacă în restul zilei ai trișat. Dacă ai decis să mergi la sală, mergi azi și fă-ți abonament. Dacă ai de dat un telefon incomod, dă-l azi chiar dacă te bâlbâi. S-ar putea să nu fie așa de rău cum îți imaginai tu.

Știu, ne este teamă că nu vom face perfect așa că mai bine nu mai facem. De câte ori nu am auzit asta? Dacă nu poți face bine, nu mai face. În tot felul de variante. Sigur, acesta este un alt punct în sine, pe această listă și vom ajunge la el mai târziu în acest articol.

2.Nu am timp

O da. De câte ori nu spunem asta. Ba le mai spunem și celorlalți. E chiar un motiv de mândrie cât de ocupați și fără timp suntem. Adevărul e că nimeni nu are timp. Pentru toți ziua are 24 de ore. Toți avem treburi, un loc de muncă, oameni care depind de noi și atâtea de făcut. Și toți ne facem timp. Ne facem timp tot timpul, ca să zic așa, pentru lucrurile, oamenii, activitățile care sunt importante pentru noi.

Așa că, nu te mai minți singur și nu mai spune nu am timp. Asumă-ți că nu a fost o prioritate pentru tine acel lucru sau acea activitate. Asumă-ți că nu ai putut sau nu ai vrut să-ți faci timp. E ok. Ziua are doar 24 de ore și uneori nu ne putem face timp pentru toate. Dar nu te ascunde în spatele lui nu am timp pentru a-ți scuza lipsa de disciplină sau procrastinarea.

3.E prea târziu

E prea târziu acum sau sunt prea bătrân că să…puneți voi ce vreți aici. Dau la facultate. Să mă recalific. Să îmi urmez visul.

Sursă foto: Canva

Adevărul e că mai tânăr decât în momentul ăsta nu vei mai fi niciodată. Dur, nu? Peste 5 ani îți vei dori să te fi apucat azi. Nu există prea târziu, cât timp suntem în viață, putem întotdeauna să găsim o cale pentru a face ceea ce am vrut mereu. Cu condiția, să nu ne mai ascundem în spatele scuzelor și să începem să ne gândim la soluții realiste.

4.Nu sunt destul de bun

Da. Mulți dintre noi sunt perfecționiști. Sau cred că dacă nu pot face un lucru perfect, ar trebui să nu-l mai facă deloc. Uite ce e. Cei mai mulți oameni nu sunt cei mai buni la ceea ce fac, darmite să mai fie aproape de perfecțiune. Așa că, atunci când pui problema așa, standardele coboară mult.

E suficient să fii destul de bun, nu perfect. Fă pe jumătate, fă până unde știi, fă speriat, fă imperfect – fă oricum. Un articol destul de bun pe care l-am scris așa cum am putut, e mult mai bun decât unul perfect care a rămas doar în capul meu. Și asta se aplică mai mult sau mai puțin cam la orice. Nu sunteți de acord cu mine?

5.Nu pot eu schimba lumea

Da. Niciun om nu poate singur schimba lumea. Sau cei mai mulți oameni nu pot. Dar asta nu e un motiv să nu-ți faci partea. Într-o măsură mai mare sau mai mică, toți avem puterea de a face lumea un loc mai bun. Pașii mici sunt cei care fac diferența iar puterea exemplului este extrem de mare întotdeauna. Cel mai probabil că nu poți schimba lumea, într-adevăr, de unul singur dar poți să contribui prin comportamentul tău.

Reciclează tu, reciclează azi. Ajută tu, implică-te și tu. Împreună, fiecare cu bucățica lui, avem realmente impact asupra mediului în care trăim și putem aduce o contribuție, fie cât de mică. ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” spune un citat celebru devenit clișeu între timp. Chair și așa, el e cât se poate de adevărat în continuare.

Sursă foto: Canva

Ei bine, aceasta a fost prima parte a articolului despre minciunile pe care ni le spunem singuri și cred că am reușit să le surpind pe cele mai comune și chiar am atins câteva puncte nevralgice. Cum spuneam, conștientizarea e primul pas iar acțiunile sunt cele care permit schimbarea și magia să se petreacă. Următoarea parte a listei o voi publica în zilele care urmează.

Voi ce credeți, care sunt minciunile pe care noi oamenii ni le spunem cel mai des și le mai și credem?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *