Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură: De ce este adevărat budismul

Recomandarea de astăzi este o carte foarte interesantă, pe care am început-o mai demult dar căreia i-a venit în sfârșit rândul. Dacă ați mai poposit pe aici, sigur știți despre preferința mea pentru beletristică, acest gen fiind cel pe care-l citesc cu precădere.

Dar, uneori, o excepție este bine-venită, mai ales dacă este vorba despre o lectură specială ca aceasta, în care psihologia întâlnește budismul – și îl explică într-o manieră extrem de accesibilă.

”De ce este adevărat budismul” etse o lectură specială, în care autorul pune niște întrebări extrem de pertinente, în propria lui încercare de a înțelege și a explica și altora această credință.

Abordarea modernă a budismului promite să rezolve, sau măcar să amelioreze, o multitudine de suferințe fizice și emoționale, de la anxietate la durerea de dinți. Dar să fie acest lucru adevărat? Asta s-a întrebat și Robert Wright, pe vremea când nu știa mai nimic despre mindfullness și nici nu se putea concentra asupra respirației mai mult de 1-2 minute.

Una peste alta, aceasa este o lectură pe care am amânat-o de multă vreme și, în sfârșit, i-a venit rândul datorită provocării lansate de Diana pe luna aprilie. Aceasta este o carte care va răspunde la multe întrebări, de la ce e meditația de fapt (de câte feluri este ea și de ce ne face bine) până la cum ne pot ajuta practicile budiste în viața noastră banală, de zi cu zi.

Sursă foto: arhiva personală

Nu mai știu exact când am comandat această carte dar alegerea ei se datorează în mod sogur fapului că rezonez mult cu practicile și credința budistă, care mi se pare una extrem de pașnică. De asemenea, un alt motiv este că mă interesa să aflu mai multe despre ea.

Autorul, Robert Wright, își întreabă chiar învățătorul în carte: ar mai exista războaie în lume dacă oamenii ar medita profund? Răspunsul este ”probabil că nu” și nu pot decât să fiu de acord. Cred că multe dintre practicile acestei religii pot fi încorporate în viața normală cu rezultate bune. Meditația, detașarea, acceptarea – toate sunt instrumente care ne pot calma mintea și anxietatea, permițându-ne să trecem cu mai multă ușurință prin viață și să ridicăm calitatea acesteia.

N-o să mint, lectura aceasta nu a fost mereu ușoară, acesta fiind motivul pentru care am și amânat-o inițial. Pe alocuri este destul de aridă și chiar ”tehnică”, dacă mă pot exprima așa, explicând multe noțiuni specifice budismul, una dintre ele fiind lipsa sinelui, pe care se concentrează destul de mult.

Iar acum, la fina mulțumesc mult pentru că m-ai citit din nou. Tu cu ce lecturi te mai delectezi în această perioadă?

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *