”Doamna Harris cucerește…” o serie de romane amuzantă și delicioasă
Despre filmul de pe Netflix ”Doamna Harris cucerește Parisul” vă povesteam acum ceva vreme în articolul dedicat lui, pe care îl puteți găsi aici. Tare visător și amuzant, e inutil să vă mai spun încă o dată cât de mult mi-a plăcut și cât m-a binedispus acesta. L-am găsit fermecător, ușor naiv și plăcut de urmărit.
Dar, căutând să-i scriu recenzia, am aflat că ”Doamna Harris cucerește Parisul” nu e doar un film simpatic ci și primul roman care deschide seria dedicată acestei mici doamne londoneze.
Firește, nu ar fi prima dată când văd întâi filmul iar apoi citesc cartea, în căutarea ideii originale și curioasă să aflu de unde a pornit, de fapt, totul. Nu de puține ori lectura îmi oferă surprize plăcute și face irelevant faptul că știu deja povestea și deznodământul.

Am comandat toate cărțile din serie pe care le-am putut găsi traduse la noi, adică Doamna Harris cucerește New-York-ul și Doamna Harris cucerește Moscova. Înțeleg că mai există un roman Mrs. ‘Arris goes to Parliament, care nu a fost tradus și pe care încă nu m-am interesat cum îl pot procura în engleză.
Însă de data asta am fost cu adevărat luată prin surprindere. Fiindcă da, filmul se bazează pe romanul cu același nume dar interpretarea e cu totul diferită. Ca să nu mai spunem că povestea este considerabil schimbată în film față de cea originală.
În primul rând, personajul doamnei Harris nu este tocmai ca în film. Ea nu e o bătrânică oropsită ci o doamnă trecută prin viață, ce are capul bine înfipt pe umeri și un simț al realității de invidiat. Este tenace, determinată dar norocoasă și deseori foarte amuzantă.
În al doilea rând, Paul Glico a scris aceste cărți în anii 50-60 și ele ne oferă o porție din realitatea de atunci, așa cum era ea, fără clișeele de astăzi ci păstrându-le pe cele stric specifice vremii. Mi-au plăcut mult de tot toate trei și mi-au dat o stare bună, pentru că sunt ușoare, energizante și duioase.

Le-am citit pe nerăsuflate (la propriu!) și voiam să vă spun pe scurt despre fiecare volum în parte, în caz că vreți să vă delectați puțin vara aceasta cu seria asta care, vă promit, e absolut delicioasă.
Doamna Harris cucerește Parisul
În această carte facem cunoștință cu doamna Harris, o modestă menajeră londoneză care însă a văzut la viața ei de toate. Viața ei este plăcută și liniștită, muncește din zori până în seară în diverse apartamente din marele oraș, printre care unul al unui burlac ce-și prezintă desele însoțitoarele care verișoare sau nepoate, altul al unei actrițe aspirantă și unul al unei familii de americani.
Plăcerile Adei Harris sunt simple, printre ele se numără ceaiul și bârfele cu prietena ei cea dolofană, Violet Butterfield, tot menajeră și ea. Însă într-o zi, i se pune pata pe o rochie Dior și știe că trebuie neapărat să o aibă. Dar cum va face? Asta ea nu știe încă.
O mulțime de opreliști i se înfățișează în cale de îndată ce îi vine năstrușnica idee. Nu are suma pentru această călătorie și nici pentru rochie iar dacă ar avea-o, nu ar putea scoate din țară atâtea lire și nici nu ar putea ajunge înpoi cu ceva atât de valoros.
Însă, cumva, doamna Harris ajunge în Orașul Luminilor și, de acolo, aventura ei începe cu adevărat. Deși acest prim roman e cel care a inspirat filmul, povestea e aceeași doar până la un punct. Cartea nu e atât de romanțată dar sigur e mai amuzantă iar doamna Harris e pictată în niște culori mai realiste, nu atât de roz pe cât are obiceiul Hollywood-ul să o facă.
Mi-a plăcut mult de tot cartea și faptul că, în final, ne arată că viața învinge însă ea tot nu-ți poate fura de tot visul – dacă ai unul.
Doamna Harris cucerește New York-ul
Doamna Harris are niște vecini cu mulți copii, de care nu se ocupă prea bine. Însă unul dintre ei, micul Harry, este lăsat acetei familii în plasament, de o tânără chelneriță ce a fost căsătorită cu un soldat american. Părăsit de mama lui, copilul e molestat mereu, înfomentat și tratat îngrozitor iar doamna Harris nu poate suporta asta. Dar nici nu știe ce să facă.
Și tocmai când se gândea că poate tatăl băiatului l-ar trata mai bine pe copil, o clientă de a ei îi cere să o însoțească la New York unde soțul ei va fi delegat. Abila doamna Harris, o convinge ca Violet să le însoțească și nu le spune adevăratul motiv pentru care vrea neapărat să treacă oceanul.
Doamna Harris va afla că nu e deloc simplu să transporți un copil clandestin pe un vapor, cum nu e nici să-l găsești pe George Brown în ditamai Statele Unite. Însă, când ai prieteni un ambasabor francez școlit la internat în Marea Britanie și un manager de film parcă lucrurile devin un pic mai ușoare.

Am îndrăgit mult acest roman, pentru că e foarte amuzant, plin de răsturnări de situație, întâmplări ilare și pe alocuri chiar absurde. Însă, ca de obicei, doamna Harris va obține ce voi deși nu chiar cum credea ea de la început și, încă o dată, viața îi va da niște lecții valoroase.
Doamna Harris cucerește Moscova
De departe preferatul din serie și cel mai simpatic, Doamna Harris cucerește Moscova este un roman aparte și tare drăgut de citit, chiar dacă are spioni ruși în el.
Doamna Harris vrea neapărat un televizor nou și participă cu prietena ei (o mai știți pe Violet Butterfield?) la o tomobolă. Însă, în loc de televizor, ea câștigă o excursie plătită la Moscova, pentru două persoane.
Să viziteze Moscova în plin război rece, nu e ceea ce își dorește doamna Butterfield să facă alături de prietena ei dar aceasta din urmă o va convinge cumva. Pe lângă faptul că ea vrea cu adevărat să călătorească, mai vrea ceva. Să o găsească pe Liz, iubita rusoiască după care clientul său plânge neconsolat.
Plin de răsturnări de situație și încurcături, aceasta a fost romanul care m-a ținut cel mai mult ”în priză”. În plus, este interesant să vedem Moscova sovietică prin ochii doamnei Harris și să cunoaștem alături de ea personajele bizare care se perindă pe acolo.

Recomand cu drag aceste cărți din serie pentru că sunt foarte frumoase și consider că mi-au îmbunătățit experiența lecturii în general, prin acest autor foarte talentat, Paul Glico, pe care nu-l cunoșteam până recent dar pe care sigur îl voi lua în considerare când îmi voi mai alege cărțile, pe viitor.
Sper să reușesc să citesc și cartea cu doamna Harris în Parlament și promit să dau de veste când se va întâmpla asta. Iar acum, la final, știți voi, hai merci că ați rămas.
Voi ați văzut filmul sau ați citit cărțile cu doamna Harris? Spune-ți cum vi s-au părut în comentarii, sunt tare curioasă să aflu și alte păreri.
Sursă foto de copertă: generată cu Bing Ai