Cum ne putem reîntoarce la minimalism
Am realizat în ultima perioadă că m-am îndepărtat la minimalism și am început să analizez cărui fapt i se datorează acum lucru dar și ce aș putea face pentru a reveni la un drum care mă duce mai aproape de prioritățile mele. Cu toate influențele la care suntem expuși prin intermediul social media și a societății, a devenit tot mai greu să fii minimalist. Cum ar putea fi altfel când, la tot pasul, ești îndemnat să mai cumperi câte ceva?
Acesta este și principala mea problemă, faptul că în ultima vreme am cheltuit mai mult decât aveam nevoie făcând cumpărături online și, deși îmi place mult tot ce am luat, cred că e cazul să mă opresc pentru o vreme. Așa că articolul de azi e tot despre minimalism.
Mai exact, aș vrea să explorez câteva modalități prin care ne putem întoarce la el, atunci când ne ia valul și începem să acumulăm mai multe posesiuni decât am vrea.
O sesiune serioasă de decluttering
Când pare că spațiul s-a aglomerat prea mult, e un semn că trebuie să faci o sesiune serioasă de delcutter-ing. Adică, să-ți evaluezi posesiunile și să decizi ce rămâne și ce pleacă. Știu multe persoane care, cuprinse de zel, scot totul din dressing sau sertare și până la finalul zilei sunt extentuați astfel încât în loc să sorteze sfâresc prin a băga mare parte din lucruri la loc. Așa că nu recomand deloc metoda asta în care scoți totul în mijlocul casei, într-o grămadă. Știu că unii sfătuiesc așa dar eu cred că e groaznic de obositor. Și stresant.
Începe în schimb cu un singur sertar. Și apoi mergi mai departe. Spațiu cu spațiu, din cameră în cameră. Nu trebuie să termini într-o zi – nici pe departe. Așa că ia-o ușor și nu pune presiune inutilă pe tine.
Ce poți debarasa?
- Tot ce nu îți place, nu mai merge sau s-a făcut urât
- Tot ce ai zis că repari dar știi că n-o vei face
- Obiectele care-ți stârnesc amintiri dureroase (a.k.a bagajul emoțional)
- Dublurile
- Tot ce nu ai purtat în ultimul an (mai puțin hainele/pantofii de ocazie)
- Lucrurile pe care deja le-ai înlocuit
Nu subestima niciodată puterea unei curățenii făcute temeinic, sunt multe voci care susțin că decultter-ing-ul oferă cam aceeași satisfacție cu cea dată de cumpărături. Sincer, mie mi se pare că are sens, pentru că atunci când casa e aerisită și eu mă simt mai bine. Sunt în mijlocul debarasării chiar acum, în aceste zile, și sincer mă simt bine că fac asta pentru că mă readuce mai aproape de credințele mele și de stilul de viață pe care mi-l doresc.
Alte pasiuni
În ultimele luni, am petrecut mai mult timp pe platforme de shopping decât pe acest blog și tare vreau ca asta să se schimbe. Găsirea de noi pasiuni și de noi activități este o modalitate grozavă de a te ține departe de cumpărături inutile – cel puțin una dintre ele.
Așa că, planul meu pentru a mă reîntoarce la minimalism este să cumpăr mai puțin și să fac alte activități mai multe, cum ar fi să scriu aici, să fac sport și să mă concentrez pe Astrologie și Tarot.
Reamintire
Nu am dobândit obiceiurile vinovate într-o zi, așa că nu avem cum să scăpăm de ele peste noapte. Modul în care gândim s-a format în ani de zile și nu e de mirare că deseori intrăm pe ”pilot automat”. Pentru a redeveni conștienți, e nevoie de efort pentru a ne reaminti de unde am pornit și unde vrem să ajungem.
E valabil și atunci când vrem să (re)devenim minimaliști. E nevoie să ne reamintim constant de ce ne-am apucat de asta și, pentru mine, pe lângă modificarea discursului interior, este de ajutor să ascult diverse materiale ale minimaliștilor consacrați. Pentru asta, am la dispoziție vastul Youtube, unde găsesc numeroase materiale (în articolul acesta și acesta am scris despre canalele mele preferate pe acest subiect).
Prețuiește ce e deja
Undeva între punctul de mai sus și următorul, se află aprecierea și grija pentru ceea ce avem deja. Adică, în loc să mă concentrez pe ceea ce mai pot cumpăra, îmi voi pune atenția la ceea am deja și voi încerca să optimizez totul folosind resursele existente, fie că e vorba despre hainele din dressing sau alimentele din șifonier. Acest pas e important pentru că, atunci când ne concetrăm pe ceea ce există în prezent, perspectivele și opțiunile ni se vor lărgi și vom descoperi că, mai mult ca sigur, avem deja ceea ce ne trebuie.
Recunoștință
Nu în ultimul rând, recunoștința este parte esențială din acest proces. Pentru că atunci când apreciem ceea ce avem, nu mai simțim nevoie să ne umplem casa cu lucruri. Minimalismul înseamnă să creezi loc pentru abundența interioară și acest lucru se poate întâmpla doar când ești în pace cu tine, cu ceea ce ai și cu stilul tău de viață.
Sursă foto de copertă: Canva