3 semne că ești deja minimalist (deși poate nu crezi asta)
Deși multă lume poate crede că minimalismul înseamnă să trăiești cu strictul necesar, chiar într-o casă goală, cu ecou, să dai sau să scapi într-un fel sau altul, de un procent semnificativ din lucrurile pe care le deții, să nu mai cumperi nimic niciodată – aceste lucruri sunt departe de ceea ce înseamnă minimalismul, la baza lui.
Nu sunt că nu sunt oameni care au dus la extrem acest curent. Pentru că sunt și unii chiar trăiesc în case goale sau doar din conținutul unui rucsac. Însă aceștia reprezintă excepțiile și nu regula. Cu atât mai puțin nu reprezintă minimalismul cu adevărat – ci doar partea lui extremă. Iar ca întotdeauna, răspunsul nu e niciodată acolo ci undeva mai la mijloc.
Astăzi voiam să vorbim despre semne care arată că deja ești minimalist – chiar dacă poate nu știai sau nu credeai asta.
Aproape toate canalele minimaliste de pe Youtube sau toate articolele de pe Pinterest, ne fac să ne îndoim de capacitatea noastră de a fi minimaliști și ne fac să ne simțim ca și cum avem prea multe, cumpărăm prea mult și nu avem doar patru căni în dulap (neapărat albe toate).
Însă la baza minimalismului stau alte valori.
Deții controlul
Minimalismul nu înseamnă să trăiești cu strictul minim, ci să fii în control. Da. Iar asta se aplică de la spațiul în care trăiești, la modul de viață, mesajele pe care le primești și oamenii de care te înconjori. Aceasta este prima caracteristică a minimalismului, să controlezi ce ai în casă, în poștă, ce relații sau obligații întreții și la care renunți.
Așa că dacă și tu alegi și filtrezi conștient ce păstrezi și ce lași să plece din viața ta și o faci constant – ești deja minimalist, chiar dacă nu ai o garderobă capsulă. Unde merg atenția, banii și concentrarea ta este ceea ce contează cu adevărat și e important ca acțiunile să se potrivească cu valorile tale.
Până la urmă, nu este despre a arunca lucruri în neștire ci despre a păstra ceea ce-ți aduce bucurie – în mod conștient și repetat. Fiindcă minimalismul este o călătorie, nu un sprit. În fiecare zi suntem puși să facem alegeri, să luăm decizii și dacă le luăm conștient și avem controlul – suntem deja minimaliști.
Alegi înțelept
Dacă alegi înțelept pe termen lung, probabil că ești deja minimalist. Adică dacă alegi lucruri trainice și calitative pe cât de des ai ocazia, ești deja în rândul minimaliștilor, ca mod de gândire. Deși poate părea contr-intuitiv să cheltui mai mult, de fapt, gândirea pe termen lung când vine vorba de achiziții, folosirea îndelungată a unor obiecte, sunt unele dintre conceptele de bază ale acestui curent.
Păstrezi ce contează
Și asta se aplică nu doar pentru lucruri ci și la cercul de prieteni. Dacă alegi lucrurile care îți plac și te fac să te simți bine și lași restul deoparte, dacă alegi să te înconjori cu oamenii care-ți dau o stare bună și să îi eviți pe cei care-ți ”sug” energia.
Dacă gătești des, poate are sens să ai tot felul de ustensile, oale și aparate. Dacă gătești doar minimul necesar și nu ai neapărat un interes în bucătărie, nu e necesar să ai tot felul de lucruri acolo. Dacă ești pasionat de cărți, cu siguranță nu poți avea o bibliotecă de 2–30 de volume, cum recomandă Marie Kondo.
În concluzie…
Până la urmă, minimalismul este despre a trăi conștient și cu bucurie. Despre a avea, în acest tăvălug al vieții de zi cu zi, control asupra modului în care trăim, locuim, interacționăm și consumăm. Despre a te concentra (cu bani, timp și energie) pe ceea ce contează pentru tine, pe ceea ce te face să crești, să evoluezi și a lăsa ce e mai puțin important, undeva în fundal.
Iar acum, la final, aș vrea să aflu părerea ta. Punând lucrurile în această nouă lumină, nu ți se pare că și tu ești mai aproape de minimalism decât ai fi crezut?
Sursă foto de copertă: Canva.com