
Grădina secretă – o carte clasică înduioșătoare
Provocarea dată de Diana pentru luna septembrie în cadrul #readingchallenge2024, a fost să citim o carte clasică. Și a picat la fix această sugestie pentru că era una pe care voiam de mult să o citesc, iar acum am avut ocazia perfectă.
”Grădina secretă” de Frances Hodgson Burnett, este o carte clasică pentru copii, pe care am adorat-o ca adult și mă bucur că am citit-o, chiar și la vârsta asta. Cărțile clasice ale literaturii engleze au ceva cu totul aparte, o eleganță și un aer atemporal, pe care le găsești rar în alte lecturi.
Lectura este plină de nostalgie și sensibilitate, având darul de a te transpune într-o lume magică, plină de secrete, frumusețe și simplitate.
Ne aflăm cu aproape două sute de ani în urmă și o cunoaștem pe micuța Mary Lennox, de nouă ani. Ea trăiește o viață destul de apatică în India colonială. Este mai mereu bolnavă, furioasă, încăpățânată iar părinții ei au cu totul alte treburi decât să se ocupe de ea. Mama ei este o frumusețe rară, care adoră petrecerile și ocaziile sociale iar tatăl ei este mai mereu plecat în călătorii de afaceri.
Mary trăiește alături de o mulțime de servitori, care au ca unic scop să îi facă pe plac. Dar ea nu este fericită și nici nu e de mirare. Crizele ei de furie sunt dese iar încăpățânarea ei – legendară. Însă, din păcate, o epidemie de holeră izbucnește violent și ea se pomenește singură-cuc în imensa casă, acum goală, și în toată India.
Unchiul său, domnul Craven, se oferă să o primească la casa lui din Yorkshire, Anglia, însă acesta este un bătrân acru, cocoșat și ursuz, care nu vrea deloc să interacționeze cu nepoata lui regăsită. Și aici, ca și în India, va fi lăsată în grija servitorilor. Însă aici ea cunoaște o lume diferită.
Anglia e rece și ploioasă iar peisajele din Yorkshire sunt cu totul diferite de cele aride și exotice alte îndepăratei Indii. Iar servitorii de aici nu-i permit lui Mary să-și manifeste toanele în toată splendoarea lor iar asta îi va fi de ajutor. Mica servitoare, Marta, o va învăța pe Mary tot felul de lucruri folositoare despre Yorkshire, viață, natură Anglia și despre cel mai iubit dintre cei paisprezece frații ei – Dickon Sowerby.
Mary va descoperi o viață cu totul nouă în casa cu 100 de camere încuiate și o grădină secretă, închisă cu cheia de 10 ani. Își va face prieteni aici și va descoperi compasiunea, iubirea și dragostea pentru natură.
O carte minunată, frumoasă de citită, pe care plănuiesc să i-o citesc și fetiței mele – ceva mai târziu (acum citim Fram,ursul polar), care te va transpune într-o copilărie ideală, plină de flori, joacă și adulți care ascultă de copii.
Sursă foto de copertă: generat cu Bing Ai