Cartile lui Ralu

Recomandare de lectură: Casa de pe Riviera

Am ales Casa de pe Riviera, vă spun sincer, după titlu și copertă, în mod absolut nedocumentat și fără să am idee despre subiect. Mi-am putut permite să o fac, însă, pentru că numele autoarei, Natasha Lester, era o promisiune că voi citi ceva frumos. Secretele Parisului, cealaltă carte a ei, mi-a plăcut foarte mult și, este din punctul meu de vedere, una dintre cărțile moderne foarte bine scrise, plasate în atmosfera celui de-Al Doilea Război Mondial. Deloc surprinzător, la fel s-a dovedit a fi și aceasta.

Povestea este situată pe două planuri, într-unul o avem pe Remy, în anul 2015, iar în al-doilea, pe Eliane, în anii 1940. Cele două au vieți și situații complet diferite, însă legătura dintre ele transcende timpul și este de neșters.

Sursă foto: arhiva personală

Eliane se confruntă cu amenințarea războiului, străzile Parisului devin nesigure, părinții ei nu fac față situației iar ea și Luc se luptă să țină familia unită. Eliane e cea care-și îngrijește cele trei surori mai mici dar, primind la muzeu o slujbă de care are mare nevoie, se vede să le lase în grija mijlociei, Angelique, pe cele două surori mai mici.

Eliane se îndrăgosește de Xavier prietenul fratelui său dar aceasta îi spune, după prima noapte împreună, că pleacă la Londra. Eliane este furioasă și rupe orice legătură cu el, considerându-l neloial ei și Franței.

Mulți ani mai târziu, în 2015, Remy vine la casa de la Cap-Ferrat, pe Riviera franceză, pentru a uita de tot și toate. Superba casă a făcut parte din moștenirea ei, de la părinții biologici, care au pierit în Berlinul de Est și despre care nu știe mai nimic.

Remy comercializează haine vintage și nu vrea deloc să își facă prieteni noi. Dar familia de americani de alături are cu totul alte planuri. Cu aceștia face cunoștință când micuța Molly dă iama în piesele sale de colecție și astfel îl cunoaște pe Matt și pe Adam, fratele său arătos – un fotograf celebru, cu reputație de playboy.

Sursă foto: Unsplash

Remi merge cu vecinii săi la târgurile de vechituri din localitate și, acolo, Adam, cumpără un catalog conținând operele de artă furate de naziști din Franța în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Între filele sale, Remi găsește o copie a unui tablou care a stat ani de zile deasupra patului său și care face, alături de reședința din Franța, parte din moștenirea sa.

Aceast roman este foarte frumos de citit și realitatea de azi se îmbină cu istoria într-un mod firesc. Cele legătură au cele două eroine? Asta va trebui să afle Remy, folosindu-se de acest prilej pentru a-și continua viața, dincolo de suferința enormă prin care trece.

Mi-au plăcut mult peisajele descrise de pe Rivieră și am văzut cu ușurință plajele, străzile, casele, serpentinele. La fel de ușor mi-a fost să vizualizez și Parisul ocupat, pe Eliane lucrând la Louvru și pe Rose Vallard încercând să salveze operele de artă.

Una peste alta, cartea aceasta se parcurge ușor și are multe părți care o fac deosebită și originală. De asemenea, se încadrează și în provocarea dată de Diana pe luna octombrie, aceea de a citi o carte cu acțiunea plasată în Al Doilea Război Mondial.

Iar acum, la final, mulțumesc că ai rămas. Tu ce mai citești în această perioadă? Ai vreo recomandare pentru mine? Spune-mi în comentarii.

Sursă foto de copertă: Unsplash

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *