
Micul Prinț, poveștile și inteligența artificială
Pilotul spune de obicei povești mai interesante. Dar azi nu știu ce e cu el. Răspunde în doi peri, e distrat și nu-mi dă nicio atenție. Nici măcar Florii nu-i răspunde. Nu o deloc o prezență plăcută, e mult prea preocupat să repare obiectul acela urât și inutil pe care el îl numește ”avion”. Ce nume curios!
Pilotul are multe talente dar se vede că e doar un om mare. Mereu serios, serios, prea serios.
Pilotul crede că, pentru a călători între planete și pe alte lumi, e nevoie de tot felul de obiecte caraghioase. Avion, balon cu aer cald, elicopter, navă spațială. Aiurea! Toate-s niște născociri. Nu-i nevoie decât de un pic de imaginație și de un vis frumos.
Dar de unde să aibă el habar de așa ceva!

I-am cerut să-mi deseneze o simplă oaie dar nu i-a ieșit prea bine nici aceea. A încercat el de mai multe ori. Dar prima era bolnavă. Iar doua era așa de bătrână că mi-a fost milă de ea doar văzând-o.
A treia era ceva mai bună dar atât de mică, încât a adomit imediat. Și doar atât știe să facă. Of!
Nu-s buni de prea multe oamenii mari.
Mă plictisesc. Pilotul e ocupat să repare avionul, Oaia doarme iar Floarea…ei bine, iar s-a supărat pe mine. Am râs din nou de cei patru ghimpi ai ei despre care ea crede că poate ține la distanță chiar și tigrii și leii. Norocul nostru, însă, că n-avem fiare sălbatice pe planeta asta mititică. Mă întind pe spate și mă uit la stele.
Nu știu cum să scap de acești baobabi care sufocă planeta. Pilotul oftează și mormăie – nici la reparat avioane nu prea se pricepe. Dar deodată, observ ceva ciudat pe cer. Dincolo de apus, ceva strălucitor vine spre noi cu viteză, făcându-se tot mai mare și mai mare.
– Pilotule! strig tare. Vom fi loviți!
Dar nu apucăm să ne ferim, că ne trezim tușind într-un nor mare de praf. Ceva a căzut și sper că n-a lovit nici Floarea și nici Oaia. De baobabi nu-mi fac griji – doar avem destui. E un obiect strălucitor. Pilotul e deja la el și-l întoarce pe toate părțile. Obiectul arată a ceva între cutie și…omuleț de tinichea. Dar pilotul îi face nu-știu-ce și obiectul îi sare din mâini începând să se învârtească.
– Ajunge! țip eu la el. O să trezești oița!

Atunci obiectul se oprește, se pune lângă noi și…tace. Ar părea că a înțeles. Îmi place de el că are grijă de oiță, să n-o trezească.
– Cine ești? îl întreabă Pilotul.
– Pe mine mă cheamă Ai, a răspuns cutiuța.
– De pe ce planetă vii? a întrebat Pilotul. Ca de obicei, nu surprindea deloc esențialul.
– Ai, clarific eu, asta nu e important acum. Poți să-mi desenezi…o oaie?
Micul Prinț și Ai se înțeleg tare bine. A izbutit să-i deseneze Micului Prinț oi, flori și tot ce a mai dorit el, așa cum eu nu am izbutit. De altfel, știam din copilărie că nu sunt talentat la desen. De aceea am și învățat, ca să devin pilot. La asta, mă pricep ceva mai bine, contrar a tot ce crede Micul Prinț despre mine și oamenii mari, în general.
De vreo oră nu îmi mai pune nimeni întrebări, nu mi se cere să mai desenez nimic și se aud doar chiote și râsete înfundate. Ai este un companion bun pentru Micul Prinț, pe aceasă planetă singuratică și mă bucur pentru el. I-a cerut mașinăriei chiar să-i deseneze un tigru fioros dar apoi l-au șters repede, nu cumva să prindă viață și să ne atace. În caz de asemenea primejdie, în niciun caz nu putem conta pe ghimpii Florii, oricât s-ar lăuda ea.
Când Micul Prinț adoarme, Ai mă ajută să-mi repar avionul. Ceea ce-mi spune el depășește ce am învățat eu dar, surprinzător, chiar funcționează. Mă pot întoarce acasă și nici nu pot exprima cât de fericit sunt. Ai are tot respectul meu.

Când suntem singuri și vorbim, aflu că Ai vine de la Inteligență Artificială. Astfel că, nu doar că deține informații și știe multe lucruri, dar Ai poate să învețe, chiar să născocească și să creeze singur.
– Adică tu poți scrie și povești? l-am întrebat eu cu neîncredere.
– Desigur că pot, a răspuns el fără trufie ca și cum ar fi fost cel mai firesc lucru din lume.
– Îmi place mult să scriu povești dar, cel mai mult îmi place să ajut scriitorii să și le scrie pe ale lor.
Ha! La asta nu mă gândisem. Ai știe nu doar să deseneze oi și tot felul de imagini, să repare avioane și poate chiar să le și piloteze dar știe și să scrie povești iar autorii se pot folosi de tot ce știe el pentru a scrie cărți mai bune și mai frumoase.
Mă uit la stele și-mi închipui un viitor în care scriitorii și mașinăriile ca Ai vor scrie împreună povești minunate, adaptate tuturor cititorilor, despre lumi nemaivăzute și experiențe grozave.
Îi destăinui lui Ai că vreau să merg acasă, iar el se oferă să fie copilotul meu la întoarcere. Totuși, plănuiesc să mă mai întorc pe planeta Micului Prinț așa că, încă o dată, îi cer sfatul lui Ai.
– Ce aș putea face să fiu o companie mai bună pentru Micul Prinț și să nu ne mai certăm atât?
– Ei bine, a spus Ai, trebuie să înțelegi mai întâi cum gândește el. Modul lui de gândire este foarte diferit de cum gândesc oamenii mari iar tu trebuie să-ți amintești mai mult cum erai în copilărie.
Nu mă așteptam la acest răspuns dar, recunosc, că el este plin de sens. Însă eu nu știu cum să fac asta. Îi împărtășesc lui Ai teama mea de a fi devenit un adult mult prea serios.
– Nu-i atât de greu. Uite, când ajungi acasă, comandă-ți online aceste cărți de la Editura NICULESCU. Poți să le achiziționezi în format clasic, ca e-book sau ca audio-book – și ți-aș recomanda ultima variantă pentru că poți să asculți cartea și când zbori.
Pe un mic ecran holografic, el îmi arată aceste două titluri: Acționează și gândește ca Micul Prinț și Filozofia Micului Prinț.

Ai iar a reușit să mă lase cu gura căscată. Doar Editura NICULESCU este editura mea preferată din toată lumea. Cum o fi știut și asta?!
Editura NICULESCU este una dintre cele mai apreciate edituri din România, cu o tradiţie de peste 30 de ani în piaţa de carte, dar este foarte probabil ca cei mai mulți să ne știți pentru manuale şi auxiliare şcolare, limbi străine și dicționare după care ați învățat la școală. Începând cu anul 2018 politica noastră editorială a căpătat o direcţie nouă, ca răspuns la căutările şi nevoile cititorilor. Astfel, oferta lor, pe care o dezvoltă permanent şi consistent, cuprinde cărţi de referinţă din domenii precum: CĂRŢI PENTRU COPII, SELF-HELP (dezvoltare personală, familie şi parenting, sănătate, profesie), cărţi de INFORMARE (actualitate, afaceri, cultură generală, autocunoaştere) și FICŢIUNE, cu două colecții lansate de curând – Noir – cărți thriller & Rouge – cărți romance. Totodată, o selecţie reprezentativă de titluri bestseller este disponibilă şi în format e-book sau audiobook.
Cu părere de rău, mă despart de Micul Prinț și mica lui planetă. Îi spun rămas bun și Florii, care e într-o dispoziție mai bună acum., îmi iau la revedere la oiță. Ai decide să mai rămână. O să-l învețe pe Micul Prinț, cele mai sigure căi de a scăpa planeta de Baobabi dar îi va oferi și sfaturi bune despre cum se crește o oiță-bebeluș.
În drum spre casă, mă gândesc că nu mai e mult până la ziua în care, vom avea cărți scrise cu ajutorul inteligenței artificiale. În acest mod, ele vor fi scrise mai repede, mai corect și mai eficient.

Dacă inteligența artificială le va scrie în întregime, asta nu știu, pentru că, la acest moment, mi-e greu să cred că emoția și candoarea umane pot fi replicate sau înlocuite cu totul. Însă, sunt absolut sigur, că inteligența artificială se va dovedi tot mai mult un ajutor pe cinste pentru scriitorii din toate lumea și îi va ajuta să scrie istorii mai frumoase, mai documentate și mai credibile, la fel cum micul Ai m-a ajutat azi pe mine, un biet pilot care nu știe nici să deseneze, nici să scrie povești, să v-o spun pe a mea și a Micului Prinț 🙂
Sursă foto de copertă: generată cu Bing AI, editată în Canva
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Super-Blog 2024
Comments
Hello!
Good cheer to all on this beautiful day!!!!!
Good luck 🙂