
Oriunde ai fi – sărbătorește românește cu Beciul Domnesc
Este Ajunul și simțim din plin magia Crăciunului, cu mirosul lui specific de portocale, cozonac, conifere, scorțișoară și…bucurie. Casa cea mică e împodobită de sărbătoare și își așteapată oaspeții, bradul este semeț și împodobit după tradiție iar copiii sunt…nerăbdători. Dar le țin pe toate sub control ca de obicei, așa că, masa e așezată, aperitivele pregătite și friptura la cuptor. Sarmalele-s gata pe aragaz, cozonacul stă cuminte înfășat în prosop iar copiii mi se încurcă, gălăgioși, printre picioare. E magic. N-aș dori nimic altceva.
Pregătiri

Sărbătorile românești te solicită la maximum și îți cer să robotești ca o furnicuță zile în șir, după cumpărături, cadouri și făcând curățenie, însă nimic nu se compară cu ele. Nicăieri nu se sărbătorește mai frumos decât la noi. O știu asta familiile noastre dar și oaspeții care vin azi la noi de peste hotare pentru masa de Crăciun.
Mai arunc o ultimă privire în jur, încercând să-mi dau seama dacă am uitat ceva. Ah, desigur. Vinul de sărbători! Pentru această masă specială am ales un vin roșu, dar nu oricare ci un Pinot Noir veritabil. Acesta este un vin cu note de vișine și cireșe, perfect pentru a fi servit alături de carne roșie sau deserturi – exact ce avem noi în meniu azi. Va merge de minune și cu friptura din cuptor bine rumenită și cu pufosul cozonac – ba chiar și cu tortul de ciocolată, nelipsit de pe masa noastră de sărbători!
Un vin de poveste
Niciodată nu dau greș cu un vin de la Beciul Domnesc, fiindcă este este unul dintre cele mai iubite şi cunoscute branduri de vin din România. Ne e partener în momentele speciale, pentru că este un vin care te invită să îi descoperi povestea cu fiecare picătură, un gest de apropiere și celebrare a tradițiilor noastre. Este un ambasador al gustului autentic românesc, aducând împreună inimi și suflete în jurul unei povești de veacuri.

Fondată în anul 1949, Compania Beciul Domnesc continuă să fie unul dintre cei mai mari producători de vin din România. Cu peste 1.400 de hectare de viță de vie nobilă în celebrele podgorii din Cotești, Odobești, Panciu și Huși, compania se mândrește cu o moștenire viticolă definită de excelență, tradiție și autenticitate.
O moștenire istorică de neînlocuit este Monumentul Beciul Domnesc, care datează din vremea lui Ștefan cel Mare și care găzduiește peste 100.000 de sticle de vin. Datorită importanţei sale istorice, acesta a fost inclus în patrimoniul cultural al României.
Un Crăciun românesc autentic
Crăciunul este marea sărbătoare a creștinătății și e sărbătorită cum se cuvinte în multe țări. Fiecare popor are tradițiile sale binecunoscute și păstrate. La fel e și la noi, la români. E poate cea mai importantă sărbătoare din an (deși poate unii nu sunt de acord și mă vor contrazice spunând că e Paștele – o să îi las), pentru care se fac atât de multe pregătiri, nu doar lumești ci și sufletești. Se păstrează încă mersul la Biserică, în Ajun și în prima zi de Crăciun, iar sărbătorile trebuie să te găsească spovedit, împărtășit, după o perioadă, mai lungă sau mai scurtă. de post și smerenie (fiecare cât poate și cât dorește).

Sărbătorile nu ar fi autentice fără sarmale, fără friptură și cârnați dar, mai ales nu ar fi la fel fără toată familia la masă, fără bradul sub care stau cuminți cadouri pentru cei mari și cei mici, fără luminițe și lumânări, fără ciocnit ”Noroc” la un pahar de vin roșu. Toate aceste elemente, mai mici sau mai mari, mai semnificative sau mai ușor de trecut cu vederea, fac din Crăciun un eveniment de neuitat, la amintirea căruia ne putem întoarce tot anul care vine sau ani de-a rândul chiar.
Multe povești la un pahar de vin încep cu ”Mai știi Crăciunul ăla, acum X ani, când…” iar asta este magic și de neprețuit. Anul acesta, pe lângă copii și bunici, mai avem câțiva oaspeți speciali, care vin de departe cu dor de un Crăciun neaoș.
Crăciunul prin lume

Prietena mea cea mai bună, vine din Germania, în fiecare an, cu soțul ei, pentru a petrece Crăciunul acasă, în România. Și nemților le place Crăciunul, doar se spune că primul brad a fost împodobit acolo. Aceștia își împodobesc și casele iar copiii primesc cadouri, dar nu de la Moș Crăciun, ci de la Christkind, copilul Iisus, chiar în Ajun. Și ei merg la Biserică pentru slujbă, la fel ca noi, dar întorși acasă, mănâncă la masă, gâscă și turtă dulce.
Soțul meu și-a invitat colegul de muncă din Paris, la o masă de Crăciun altfel decât știe el și i-a promis un vin bun. Știm că n-o să-l dezamăgim cu alegerea făcută. Sperăm să aducă cu el celebra Bûche de Noë l(buturuga de Crăciun), prăjitura tradițională franțuzească. Dar și dacă nu, nu vom fi supărați. Important e să fim împreună.
Da, Crăciunul e sărbătorit peste tot în lume și e tare frumos. În Italia, există obiceiul ca, înaintea lui Moș Crăciun, să vină Baba Cloanța (Befana), călare pe mătura ei, care verifică atentă cine a fost cuminte și cine nu. Ea este foarte bună cu copiii, se strecoară pe hornuri și lasă cadourile lângă bradul împodobit. În Spania, darurile sunt oferite de către magi iar în Grecia, masa nu se strânge pentru ca Iisus și mama lui, Fecioara Maria, să-și poată potoli foamea. În cinstea stelei din Bethleem, polonezii nu pun masa decât după ce a apărut prima stea pe cer iar argentinienii trimit în aer, mii de baloane luminate din interior, pline cu dorințe.
Mereu acasă de Crăciun
Hohoho! se aude deodată de la ușă și toate capetele se întorc. Dar nu, nu e Moș Crăciun, deși are părul și barba albe. E unchiul din Canada, venit direct de la Parada tradițională de sărbători din Toronto.

Suntem cu toții bucuroși și acum putem începe cu adevărat petrecerea. Cadourile așteaptă să fie desfăcute, bucatele să fie savurate iar vinul curge din plin în pahare. Până la urmă, indiferent pe unde am colindat în restul anului, Crăciunul nu e nicăieri mai frumos decât acasă, la masă cu toată familia și prietenii cei mai apropiați, bucurându-te de preparatele delicioase, tradițiile românești și..un pahar de vin roșu de la Beciul Domnesc!
Acest articol a fost scris în cadrul competiției Super-Blog 2024
Sursă foto de copertă: Canva.com, editată în Canva