Filmele lui Ralu

Recomandare de film pe Netflix: Madame Claude

Recomandarea mea în materie de filme este, astăzi, unul poate puțin controversat. Este vorba despre Madam Claude, un film Netflix din 2021. Acesta ne poartă înapoi în Parisul anilor 1960 pentru a o cunoaște pe Fernande Grudet, așa zisa Madam Claude, care deține o afacere din ce în ce mai prosperă, cu dame de companie de lux, în Orașul Luminilor.

Apropo de asta, aș vrea să menționez că acest film, unul artistic desigur, este inspirat totuși din fapte reale iar Fernande, Madam Claude, a existat cu adevărat, chiar dacă unii se îndoiau de asta chiar și în epocă, povestea fiind inspirată din viața ei.

Problema cu Madam Claude, o matroană destul de tânără încă (era născută în 1932) care recrutează și pregătește fete tinere pentru a deveni escorte de lux, este că afacerea ei a devenit un pic prea bună și prea profitabilă. Fiscul este revoltat de câți bani face, iar poliția alarmată de numărul crescând de clienți sus-puși, corupți și căutați, care îi trec pragul. Dar Claude are prieteni peste tot și reușește mereu, printr-o discreție fabuloasă, să se țină departe de probleme.

Colac peste pupăză, o tânără de familie bună își dorește să se alăture găștii de fete a lui Madam Claude. O fată pe nume Sidonie, care își urăște de moarte tatăl foarte bogat și influent. Aceasta este imediat plăcută de Claude dar va fi sigur pentru afacerea ei ca această tânără răsfățată să i se alăture?

Cum revoluția sexuală se apropie tot mai mult, va reuși Madam Claude să se adapteze și să țină pasul cu vremurile?
Va fi îndeajuns prietenia ei cu poliția pariziană pentru a o feri de probleme?
De ce își urăște Sidonie atât de mult tatăl? Va reuși ea să se răzbune pe bătrân?

Un film franțuzesc în adevăratul sens al cuvântului, care ne readuce farmecul, luxul și libertatea anilor 1960-1970. Un film care ridică multe probleme și multe semne de întrebare dar care, este fascinant de urmărit. Spre final, nu mai aveam deloc răbdare să văd care a fost sfârșitul lui Madam Claude.

Mi-a plăcut mult acest personaj, extrem de dur, extrem de puternic dar foarte vulnerabil undeva adânc de tot în interior, de care depindeau de fapt, zeci, sute de alte fete. Departe de a fi avut ea însăși o viață ușoară în prima parte a vieții, Claude a fost un exemplu extraordinar despre cum îți poți transforma slăbiciunile în atu-uri.

Așa că, dacă nu sunteți (foarte) pudici, eu recomand acest film, povestea este interesantă și inteligentă, desigur, aerul său retro este cel care mi-a plăcut în mod special dar și faptul că mi s-a părut bine făcut și extrem de franțuzesc, știu că mă repet dar, mi-a amintit de filmele lor clasice, cum ar fi Belle de Jour din 1967, un film clasic, de neratat, cu Catherine Deneuve.

Sursă foto de copertă: Canva.com

Author

admin@eunmicsecret.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *